Aukštaitijos Verslas

Švaistūniška Lietuva: daugiausia maisto prašampa mūsų namuose


Vaidotas Ilgius. BNS nuotr.

Kasmet pasaulyje išmetami įspūdingi maisto kiekiai. Ne išimtis yra ir Lietuva. Ne tik švaistomi dar tinkami vartoti produktai, bet ir eikvojami energijos ištekliai, pinigai.

Apie tai, kodėl Lietuvoje, kur beveik kas trečia moteris ir kas ketvirtas vyras gyvena skurde, vis dar išmetame tonas produktų, klaustas labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ komunikacijos bei plėtros vadovas Vaidotas Ilgius atviras: šeimose, namų ūkiuose tokie procesai itin sunkiai sukontroliuojami.

„Europiniai tyrimai rodo, kad didžioji dalis maisto prašampa, išmetama namų ūkiuose, – patvirtino jis. – Britų tyrimai rodo, kad vienas pagrindinių aspektų yra tas, kad gyventojai nemoka tinkamai susiplanuoti pirkimų – nusiperka per daug. Antras dalykas, nelabai žino, nelabai moka panaudoti likučių. Jiems trūksta žinių ir išmonės. Dar viena priežastis, apie kurią vis dažniau kalbama, – dalis gyventojų nesupranta maisto produktų ženklinimo. Atliktas „Eurostato“ tyrimas parodė, kad nemaža dalis lietuvių mano, jog maisto produktų, kurie pažymėti „geriausias iki“, pasibaigus nurodytai datai, jau nebegalima vartoti, nors iš tiesų tai daryti saugu.“

Visą interviu su Vaidotu Ilgiumi skaitykite naujausiame „Panevėžio balso“ numeryje.

Panevėžio-balsas-logo

2017-01-07 07:50